lammegryte (i römertopf)



Jeg er veldig glad i fårikål, men synes det holder med en runde av det. Har ikke spist det ennå i år og har både lam og kål i hus, men er ikke lysten på tradisjonell fårikål helt ennå. Bruker fårikålkjøtt til mye annet, spesielt gryteretter, og særlig med "varme" kryddere. Pleier ikke bruke noen spesiell oppskrift, ei heller denne gang, men noterer iallefall ned hva jeg brukte idag. Om man ikke har römertopf kan man selvsagt bruke en annen gryte som tåler ovn, eller sette den på svak varme på kokeplaten. Serveres som den er, eller med brød til. 

1,2 kg lammekjøtt (type fårikål eller bog)
3 løk
1 hel hvitløk
1 rød paprika
1 grønn paprika
3 poteter
3 gulrøtter
1 ts salt
Pepper
1 tomatboks (hele)
1 ss eddik
1 ss honning
1,5 dl vann eller vin (trenger litt mer væske om man ikke bruker rømertopf)
2 biter kanelbark
10 nellikspikre
2 stk stjerneanis eller allehånde
1 ts hele pepperkorn, sorte

Legg rømertopfen i kaldt vann i vasken en halvtimes tid eller mer før matlagingen begynner. 


Skjær kjøttet i passende biter, mine ble +/- 6x6 cm. Grønnsakene deles i litt store biter, potene deles i 4, gulrøttene i 3, paprika i 8. Hvitløkene deles i fedd, men behold skallet på. Legg lagvis med salt, pepper og krydder mellom lagene. 

Press det hele litt sammen og legg tomatene på toppen. Tomatspadet blandes med vann (vin), eddik og honning og helles over. Sett på lokket og sett midt i ovnen (kald). Sett ovnen på 225 grader og stek i 2 1/5 til 3 timer.                  

Om man gidder eller ønsker kan man brune kjøttet i en panne før det legges i gryten. Andre grønnsaker som passer fint i er aubergine, purre, pastinakk, fennikel, og søtpotet eller kikerter i stedet for potet...... i litt store biter.

Kommentarer

  1. Skal lage denne retten for andre gang i dag og kan bare si at den er helt nydelig. Jeg har 2 barn som elsket denne retten. Alt ble spist; det var bare römertopfen igjen. Anbefales!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre! Godt dere ikke spiste opp römertopfen, så dere fikk brukt den igjen:)

      Slett
  2. Dette ser deilig ut, jeg lager den på fredag. Men hvor mange porsjoner er den beregnet til?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hvor mange blir mette av denne oppskriften ?

      Slett

Legg inn en kommentar