shepherds pie



Vi pleier å lage en lignende rett på rester av lammesteiken. Da går både kjøtt, saus og grønnsaker ned i formen i tillegg til bl.a løk. Idag hadde jeg lyst å lage en "ekte" shepards pie, og her er min versjon basert på ymse oppskrifter fra nettet. Egentlig er det vel strengt tatt ikke riktig betegnelse, da jeg kun hadde kjøttdeig fra storfe..

1 løk
1/2 purre
2 sjalottlauk
2 hvitløksfedd
2-3 gulrøtter
400 g kjøttdeig (av lam)
2 skiver bacon (lurt unna fra søndagsfrokosten) eller spekeskinke i biter
2 ss tomatpure
1 dl rødvin
1 ss balsamico
2 ss worchestershiresauce
1 stjerneanis
1/2 tomatboks (ca 3 tomater eller 3 ferske)
1 oksebuljongterning
2 dl vann
1/2 ts timian
2-3 laurbærblad
Sort pepper

Potetmosen:
700 g potet
2 ss smør
Ca 1,5 dl melk
1 liten ts salt
Sort pepper
Revet muskat


Begynn med å brune kjøttdeigen i litt olje i en romslig (jern-)gryte. Hakk løk/hvitløk/purre, jeg liker å ha noe litt grovhakket. Rens og skrell gulrøttene og riv dem på groveste siden av rivjernet. Når kjøttdeigen er brun har man bacon og løk oppi og freser det videre. Ha så i gulrøtter, tomatpure og krydder/worchestershiresaus/buljongterning.


La dette frese noen minutter til før væsken (vann og vin/balsamico) tilsettes sammen med tomatene. La det putre minimum en halv time under lokk. Tilsett mer vann om det koker litt tørt (kok litt uten lokk om det virker litt "suppete"). Resultatet skal være som en litt fyldig bolognese. Smak til med pepper og evnt salt. Pill gjerne ut laurbærbladene og stjerneanisen for sausen havnet i formen.

Sett ovnen på 200 grader.


Skrell poteter og del dem opp litt grovt. Ha dem i en gryte og fyll på vann til det dekker. Kok til de er myke, test med en kniv. Hell av vann og ha dem tilbake i gryten. La det dampe fra seg litt. Ha oppi en god klatt smør og melk (vanskelig å si noe eksakt mål, da det er veldig individuelt hvor mye de absorberer) til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og revet muskat.

Ha kjøttsausen i en smurt ildfast form og fordel potetmosen over. Jeg brukte suffleformen for at det ikke skulle boble over under stekingen. Sett formen i ovnen litt under midterste rille. Stek til den er gjennomvarm og har fått fin farge, ca. 20-25 minutter. Server med sylteagurk, rips- eller myntegele og en enkel salat.


Kommentarer

  1. Åååå! Det ser veldig godt ut! :)

    SvarSlett
  2. Shepherd's pie er veldig godt, og en rett jeg vender ofte tilbake til. For å få en ekstra piff på smaken river jeg litt Parmesan og har over. Synes det gir en litt ekstra smak på retten.

    SvarSlett
  3. Shepherds Pie er knallgod høstmat! Og helt genialt for å bruke opp rester... Jeg lager noe lignenede med resten av bolognese-sausen når vi har hatt spaghetti. Og med finnbiff.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar