når en pepperkaker baker..



Jippi!! Nå ble jeg redd. Har vært på vill jakt etter den lille gule boksen med hjortetakksalt. Den som aldri blir tom..Den kunne jo ikke være det nå?? Krise. Gidder jo ikke gå ut igjen, altfor kaldt. Fikk mange bilder i hodet på hvor jeg synes jeg har sett den sist. Fant den til sist, innerst, innerst i hjørnet i et skap. Og det var ikke et matskap.. Note to self: Trenger IKKE kjøpe ny til neste år eller 2014, 2015, 20...
I år er sønnen borte i julen, så vi må tjuvstarte litt på feiringen så vi får kost oss med litt godis og julestemning før han drar. Vanligvis kommer pynten og treet frem lille julaften. Først ute i år er pepperkakedeigen. Den ligger (ganske) trygt i kjøleskapet, ofte sprer vi utkjevlingen utover flere dager. Vi bruker sirupsnippdeig til både pepperkaker og hus. Den er fryktelig god, så en del går med til gomling underveis. Oppskriften på deigen er som følger (lager dobbel dose om det både skal bli både til hus, hjerter og noen pepperkakemenn):

Man tager følgende:
1 dåse sirup (lys)
1,5 vann
200 g sukker
250 g smør eller margarin (melkefri?), men ikke palmeolje..
1-2 ts nellik
1-2 ts ingefær (pulver)
1-2 ts kanel
1 ts hjortetakksalt
800 g hvetemel (+ et par dl til utkjevling)


Kok opp sirup, vann og sukker i en stor gryte. 


Ha i smøret og la det smelte. 


Bland sammen de tørre ingrediensene 


og rør alt godt sammen (i gryten). 

Oppskriften gir 1,8 kg deig.
Sett deigen kaldt. Ha den gjerne over i en boks eller pose før den blir for kald (den stivner ganske fort).

Deigen bør lages minimum dagen før bruk, den holder lenge i kjøleskapet.

Kjevle deigen tynt (de eser ganske mye) på melet underlag, det trengs gjerne litt mel underveis i kjevlingen også. Stek ved 200 grader, 8 min +/-. Følg godt med så de ikke blir brent. Hender jeg må redde ut noen underveis med en stekespade. Avkjøl på rist og ha i tett boks når de blir kalde.

Kommentarer