kalkun(-reste-)gryte med potetlokk - aubin

Min mor laget alltid "nedhoggen steik" på rester av lammestek. Da fikk hun brukt opp rester av både kjøtt, saus og grønnsaker uten av vi følte at det var restemat. Potetlokket blir ekstra godt med stappe av mandelpotet, men "vanlige" poteter duger fint. Her havnet nyttårskalkunen i en slik form sammen med rosenkålrester. Dette ble så populært blant alle aldre så da jeg nå fant kalkun i "grytebiter" gjenskapte jeg denne som best jeg kunne. Gjenskapningen gikk ned på høykant.

Til en stor form (4-6 pers):
2 ss olje
2 mellomstore løk (eller et nett sjalottløk)
250 g små champignoner (eller annet dere liker)
1 kg kalkun i ca 2,5 x 2,5 cm
Salt og pepper
1 pose kjøttkakesauspulver
4 dl vann
2 dl kremfløte
1 klunk portvin (kan sikkert droppes, men finnes gjerne i sauseresten)
1 ts worchestershiresaus

Potetstappe:
800 g potet
50 g smør
1-2 dl melk (eller fløte om det er helg)

Stek kalkunbitene i olje i 2 omganger. Salte og pepre og ha over i en stor ildfast form.
Brun ternet løk og hele/halve champignoner og ha også dette over i formen. Lag saus av pose, vann og flote. Kok godt opp og smak til med portvin og worchestersaus. Hell sausen i formen og bland godt. Sjekk om det trengs mer krydring.

Så lages stappen ved å skrelle og dele poteter i biter. Disse kokes og vannet helles fra. Mos/stapp og rør inn smør og melk. Et par klyper flaksalt og noen runder med pepperkvernen. Fordel dette over kjøttblandingen og stek midt i ovnen i ca 25-30 minutter (200 grader). Når sausen bobler og før potetmosen er brent er det hele ferdig.

Serveres med broccoli, sylteagurk og gjerne ripsgele e.l.

Om du ikke er så glad i sopp, eller for variasjon, kan gjerne cherrytomater, paprika benyttes (eller den nevnte rosenkålen). Bacon kan sikkert også med fordel tilsettes, men vi sparte den denne gangen til frokosten.


Kommentarer