potet- & rotgrateng



Denne lager vi ganske ofte da den er veldig populær hos den yngre garde. Ikke akkurat hverdagsmat med tanke på fløten og tidsforbruket. Fremgangsmåten gir et saftig resultat, samt at man sparer litt inn på fløten ved å bruke litt buljong. Denne gir også en rund og fin smak.

Til 4 pers:
600 g poteter (jeg beholder skallet på)
1 søtpotet
1 pastinakk
(i tillegg evnt. eddo/sellerirot)
1 pk kremfløte/matfløte
(Litt maizena om man bruker matfløte)
1/2 buljongterning (okse- eller grønnsak-)
1 dl vann
3-6 hvitløk, hakket
Salt og pepper
Ca. 100 g gulost (gjerne med litt smak) revet eller i skiver

Vask og rens poteter. Skjær dem i ca. 4 mm skiver og ha dem i en litt stor gryte. Ikke skyll potetskivene så stivelsen forsvinner. Skrell pastinakk og skjær i samme tykkelse. Det samme med evnt andre røtter. Skrell og skiv søtpotet og ha i samme gryte. Dvs det kan være lurt å vente noen minutter med søtpotetskivene da de lett koker i stykker. Hell over fløten, 1 dl vann, smuldre buljongterningen og kok opp. Væsken skal rekke opp til toppen av potetene/røttene. La det putre til potene er møre. Ha gjerne i litt maizena om det virker litt sausete (dette gjelder mest ved bruk av matfløte). Smak til med salt og pepper.

Hell over i en ildfast form, bre over ost og stek midt i ovnen i ca 25 minutter til det putrer godt og osten blir gylden. 

Kommentarer