søndag 28. oktober 2012

kålpuddingDette er en kjempegod rett som jeg er vokst opp med. Minner litt om kålruletter. Her skal det være hele pepperkorn i, som man skal knaske sammen med det andre. Har ettervert skjønt at kålpudding er typisk svensk mat, ikke at det forklarer hvorfor oppskriften har havnet i vår familie. Dette blir gjerne en søndagsmiddag, da den er litt tidkrevende (men enkel) å lage. 

1 dl grøtris
6 dl melk
4-500 g kjøttdeig
1 egg
1 løk revet grovt på rivjern
Salt
Pepper
smør/olje
1 kg kål (1 medium hode)
2 ts sirup
Hel sort pepper
2,5 dl buljong

200 grader i ca 50 minutter.


Kok opp ris og melk (bruk helst en gryte med slipp-belegg). Her må det røres under oppkokingen så det ikke klumper og brenner seg. Når det har kokt opp, skru ned varmen og la det småkoke til det har blitt grøt. Rør i gryten jevnlig. La det avkjøle litt..

Rens kålen og del den i fire. Disse "båtene" finsnittes så på tvers, til tynne strimler. Ha litt snør og olje i en stekepanne og ha halvparten av kålen i den. Stek på relativt sterk varme til kålen krymper og blir brunet. Ha litt salt og pepper på. Ha det over på et fat eller liknende og stek resten av kålen. Bland all kålen og ha oppi sirupen.


I en bolle blandes grøt, revet løk, egg, kjøttdeig, salt (1 liten ts) og pepper.


Legg et lag kål (omtrent 1/3) i bunnen av en ildfast form. Bre så halvparten av kjøttfarsen over, så igjen et lag kål. Strø over så mange pepperkorn du tør. Siste farselag legges oppå dette før resten av kålen + fler pepperkorn. Ha over buljongen og sett formen litt under midten i ovnen. 


Server med poteter, sylteagurker og tyttebærsyltetøy. Om man er veldig glad i saus kan man ha en sjysaus til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar