tomatosuppe



Vi er ikke så suppete av oss her i huset, men skal prøve å endre litt på det. Suppe kan jo være både billig og sunt. Vokst opp med suppe og pannekaker en gang i uken. Det kjedeligste jeg vet er å steke pannekaker, så her får det bli bare suppe. Får heller lage dem mer mettende. Liker uansett bedre suppe som er litt mer klumpete og gryterettaktige. Fiskesuppe er jo godt, i alle fall på fransk, og linsesuppe. Har oppskrifte på en kjempegod minestroneaktig sak, men den er mer fest over, så den får komme senere. Først ut i suppekøen får være tomatsuppe, så får jeg heller førsøke å beholde klumpene i den. Eller tilsette noe så det blir litt å tygge på.

Handlet litt for mange tomater som ble (over)modne litt for fort. Passe tidlig-lørdags-middag så man orker kveldskosen senere. Har ikke laget tomatsuppe på mange år, så blir nesten som for første gang. Sånne posegreier er det ingen av oss som liker.


Prøvde meg frem med dette:
(Ble ca en liter suppe.)

1 ss olivenolje
1 banansjalottlauk
1 fedd hvitløk
1 ts tomatpure
559 gram modne tomater, herav et par cherrytomater denne gang
1 kyllingbuljongterning (eller grønnsaksbuljong for vegetar)
3,5 dl vann
Salt og pepper
ca 2 ts balsamico
ca 2 ts sukker


Fjern stilkfestet (og skold om du gidder) tomatene. Del dem opp grovt. Finhakk løk og hvitløk, svitse dette i olivenoljen. Ta i tomatpure og fres litt, så tomatene. La dette surre noen minutter under lokk til tomatene faller sammen. Tilsett buljongterningen og 2 dl vann i første omgang. La dette putre 5 minutter. Ha det oppi blenderen til mos, eller bruk stavmikser. Fyll på med 1,5 dl vann og kok opp. Smak til med sukker, balsamico, salt og pepper. Kan rundes av med litt melk om mildere smak ønskes. La det bli skikkelig gjennomvarmt. (Rakk ikke helt å stoppe mikseren i tide, så ble ganske finmoset. Ikke så farlig siden dette ikke skulle være ordentlig middag uansett.)




Godt med et ferskt basilikum- eller korianderdryss oppå og en klatt kesam eller rømme. 

Til dette passer det også veldig godt med disse som jeg bakte tidligere idag.

En variant: Smelte kremost (m/urter) i suppen før den øses i skålen.
.

Kommentarer