får-i-kål-&-pastinakk m/allehånde


En liten vri på klassikeren skader ikke. Denne gangen erstattet jeg litt av kålen med pastinakk, og noen av pepperkornene med allehånde (eller mulig det ble mer av begge deler, her går litt på gefühlen). Resultatet ble ørlite mer krydret, og faktisk bedre enn "originalen". 

Smør/olje
Ca 2 kg lammekjøtt med ben
1 medium kålhode
2 pastinakker i grove biter
Ca 1,5 - 2 ts salt
1 liten neve pepperkorn
10-15 hele allehåndekorn
4 dl vann



Skrell og del opp pastinakk. 
Ta av de ytterste bladene på kålen og del opp i smale båter. 
Fjerne stilkfestet. 
Skjær evnt kjøttet i passe biter
 (jeg brukte "fårikålkjøtt" og syntes de fleste bitene hadde ok størrelse). 




Ha en klatt smør eller litt olje i bunnen på en stor gryte. 
Legg i et lag kjøtt, med den feteste siden ned, 
og strø på salt og noen pepperkorn og noen allehåndekorn. 
Fordel kål og pastinakk over dette og krydre igjen. 
Gjenta til det er tomt/gryten er full (grønnsaker øverst), og hell over vann. 

Sett på lokk og kok opp (det ble litt fullt hos meg, så måtte starte med folie som lokk). 
La det putre et par timer. 
Kan selvsagt også lages i römertopf. Fremgangsmåte her.

Kokte poteter til (kan evnt puttes i gryten sammen med resten om man har plass).
Serveres med et persilledryss. 
Velbekomme!

Og deilige rester til imorgen.


Kommentarer