römertopf med røtter og okse



Høst er gryterett-tid. Dette er en utgave man kanskje ikke begynner å lage når man komme hjem fra jobb, den krever sine timer i ovnen. Jo lenger jo bedre egentlig, men minst 2-3 timer. En ovnsfast gryte eller dyp form med lokk kan også brukes.

3-4 personer:
Ca 700g grytekjøtt okse (f.eks bog), mer om det er bein på kjøttet
2 gule løk
2 røde løk
2 ss olje
Salt og pepper
1 dl vann
2 dl rødvin
2 dl tomathakk
2 stjerneanis
5-6 allehåndekorn
3 laurbærblad
3 gulrøtter
250 g sellerirot
100 g persillerot eller pastinakk
1 søtpotet eller tilsvarende med kålrot
1-2 purrer
7-8 hvitløksfedd, med skallet på
1 baconstrimmel eller mer(reddet fra frokosten)
150 g champignon
Timian
Basilikum
Persille

Bløtlegg römertopfen en halvtimes tid.

Skjær kjøttet i litt store biter og brun dem i olje på stekt varme. Krydre med salt og pepper. Sett til side. Skjær løken i båter og brun disse i samme panne/gryte. Kok ut pannen med vannet.
Rens og del opp røtter og purre. Fordel alt i römertopfen, sammen med kjøttet, krydder, vin, tomathakket og sjyen fra pannen. Salte (ca en teskje) og pepre.

Sett gryten (med lokket på) i kald ovn, skru på 225 grader. La stå en halvtime, demp til 125 grader og la stå ca 3 timer.

Imens freses soppen (del opp om de er store) sammen med baconet i litt olje. Tilsett timian og stek noen minutter til. Smak til med salt og pepper og bland inn persille/basilikum.

Server med "toppingen" og potetstappe.

Kommentarer