Mimmis bacalao



Denne oppskriften fikk min mormor av en cruiseskipkaptein i Vestindia for mange herands år siden. Denne kapteinen var etter sigende fra Kristiansund. En påskefavoritt enten man er til fjells, til sjøs eller i byen. Om man er godt forberedt tar det ikke så lang tid å lage heller. Poteter og løk kan skrelles i god tid. Løken kan også skives og legges i kjøleskapet. Husk å legge fisk i vann en dag eller to i forveien. Det sies 1 dag pr. centimeter tykkelse. Man kan selvsagt benytte ferdig utvannet filet. Jeg bruker klippfisk av god kvalitet til denne; skinnfrie ryggfileter.

Til 6 personer:
Ca 600 g klippfisk (omtrent 800 g ferdig utvannet) 
1 kg poteter
3-4 gule løk
3 spisspaprikaer (eller paprika på glass)
3-4 tomater
2-3 røde chili, inkl. frøene
1 boks tomatpure
1 boks skinnfrie tomater
3 dl vann
1,5 dl hvitvin (kan utelates)
2,5 dl virgin olive olje



Jeg begynner med å grille paprikaen for å få av skallet 
(om jeg da ikke har fått tak i paprika på glass). 
Sett ovnen på grill. Legg paprikaene på bakepapir høyt i ovnen. 
Grilles noen minutter til de blir svarte. 
Snu dem og grill på andre siden. 
Legg dem så i en plastpose til de en avkjølt nok til at du får dratt av skallet. 
Del dem og fjern frøene.

Ha klippfisken i en stor gryte med vann. Sett gryten med lokk i kjøleskapet. 
Bytt ut vannet et par ganger første døgnet. 
Jeg la filetene i vann 2 dager før da de var ca. 2 cm tykke. 
Skjær de utvannete filetene i 3 cm brede biter.

Vask poteter og skjær i skiver. Ca 3 mm er passe. 
Jeg gidder som regel ikke skrelle dem.

Løken skrelles og skjæres i skiver (omtrent samme tykkelse som potetene).

Chilien hakkes eller deles i tynne skiver. Her fjerne jeg ikke frøene.
Tomatene skjæres også i skiver.



Alt legges lagvis i en stor gryte som tåler å stå i ovnen. 
Poteter og løk nederst, så fisk, chili, tomater og paprika. 
Et lag til med tilsvarende og så et lag poteter på topp. 
Salt og pepper trengs ikke.

Tomatene fra boksen klippes opp og helles over.

Tomatpureen blandes med vann og helles også over potetene i gryten 
(evnt. også hvitvinen).

Varm opp oljen til det ryker og hell også dette over. Pass på da det vil sprute litt.

Sett på et lokk eller aluminiumsfolie.
Settes i varm ovn, 180 grader i ca. 1,5 time (til potetene er myke).
Serveres rett fra gryten. Salt og pepper på bordet i tilfelle det trengs mer smak.


Kommentarer