Denne retten er et av julelunsjens høydepunkt. Da dette opprinnelig er en svensk rett er jeg spent på resultatet da jeg for første gang bruker svensk ansjos fra Gräbbestad.
ca. 1 kg vinterpoteter
2 middels stor gule løk
2 ss smør
2 bokser ansjos à 125 g
4 dl kremfløte
1 dl melk
1 dl melk
Kraften fra ansjosen
Sort pepper
Ørlite flaksalt
Smør
Strøkavring
Hell kraften fra ansjosene. Ansjosen deles i to på langs.
Kraften blandes med fløtemelken.
Vask potetene og skjær i fyrstikkstrimler (ca 3 mm).
(Ikke skyll strimlene!)
Hakk løken om mykstek i 2 ss smør.
Legg poteter, løk og ansjos lagvis. Litt salt og pepper mellom lagene.
Ansjos og kraft avgir en del salt, så det er ikke mange flakene som trengs.
Hell over fløtemelken og strø over kavringen.
Smøret fordeles over (bruk ostehøvel)
Settes i varm ovn, 200 grader i ca en time (til potetene er myke) og retten er gyllen.
Legg et bakepapir over mot slutten så den ikke blir brent.
Kommentarer
Legg inn en kommentar