kålpudding anno 2020


En god klassiker med en litt "moderne" vri. Smaksatt med soyasaus, allehånde og hvitløk. Denne retten er en selvsagt høstrett hos oss. Fra nå av blir det nok denne varianten fremfor klassikeren.

1 dl grøtris, 15 minutters
5 dl melk, gjerne lett
400 g kjøttdeig
1 ts salt
Sort pepper, kvernet
1 egg
1 revet løk
1 lien håndfull sort pepper, hel
1 kålhode, ca 1-1,5 kg
2 ss smør
1 stor ss lys sirup
10 allehåndefrø
1-2 ss soyasaus
Salt og pepper
1-2 fedd hvitløk, hakket
1 buljongterning, kjøtt eller grønnsak
4 dl vann

Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Ha ris og melk i en gryte, helst med slippbelegg. 
Kok opp og rør til det begynner å putre. 
La det koke til det blir en tykk grøt. Avkjøl noe. 


Ha kjøttdeig i en bolle. 
Tilsett egget, den revne løken, 1 ts salt og noen runder med pepperkvernen. 
Rør godt sammen. Tilsett "grøten" når den er litt avkjølt. Bland godt.


Skjær kålen i båter og så i tynne strimler på tvers av disse. 
Stek halvparten av kålen i smør til den blir litt gyllenbrun. 
Stek så resten av kålen. 
Ha alt tilbake i stekepannen og bland med sirup, soya og knust allehånde. 
Smak til med salt og pepper.

Finn frem en ildfast form, rund eller ca 25x35 cm. Den trenger ikke smøres.

Legg ca 1/3 av kålen i formen. Fordel halvparten av kjøttdeigblandingen oppå kålen. 
Så 1/3 til av kålen og ca 1 ss hel pepper. 
Resten av kjøttdeigblandingen fordeles så på kåldekket
 og til slutt resten av kålen på toppen. 1 ss pepperkorn strøs over til slutt.

Varm opp buljongen sammen med hvitløken og la dette koke ca fem minutter. 
Hell dette jevnt over formen.

Stekes midt i ovnen ca 45-50 minutter. 


Serveres med saltkokte småpoteter, sjysaus, sylteagurk og tyttebær/ripsgele e.l.

Kommentarer