svorsk ertesuppe


Fant en pakke forhistoriske gule erter og hadde allerede to svineknoker. Denne retten lager seg selv, og blir til et par middager utover i uken. Kokes med allehånde og serveres med skånsk sennep på svensk vis. Siden mine erter var gamle måtte de koke mye lenger enn alle oppskrifter, selv etter et døgn i vann.

til 4-6 personer:

1 pk gule erter (500 g)

1 lettsaltet svineknoke, ca 1,5 kg

2,5 l vann

2 gule løk

3 gulrøtter

1 pastinakk

2 ts tørket timian

3-4 laurbærblad

8-10 allehåndebær

Nymalt pepper

Persille

Skånsk sennep


Skyll ertene og ha dem over i en stor bolle og fyll opp med kaldt vann. 
La stå over natten (eller lenger).


Rens og skjær grønnsakene i små terninger. 

Skyll kjøttet og ha det i en stor gryte. 
Hell over vannet og kok opp. Skum av om nødvendig. 
La kjøttet koke ca 1,5 time.

Ha så i ertene og løk, gulrot og pastinakk, samt krydder. 
La dette putre noen timer til ertene er myke. 
Ta kjøttet ut underveis om det en mørt. Det skal falle litt fra hverandre. 
Kjøttet renses for fett og bein, skjæres i passe biter 
og legges tilbake i suppen når ertene er myke.
 
Smak til med pepper og server med persilledryss og skånsk sennep.


Kommentarer