tøm-kjøleskap-minestrone-ish


Januar er jo en tøm-kjøleskap/fryser-måned. Hittil har det vært mange restemiddager av typisk julemat, men her er det frukt- og grøntskuffen som ble litt slankere (og litt slankere mat for oss også, og det er jo ikke å kimse av). En pakke lutefiskbacon var også på sine eldre dager, så da måtte det jo bli en slags minestronesuppe.

1 pk lutefiskbacon (eller bare klipp opp vanlig bacon)

En god klunk olivenolje

1 stor løk, gjerne gul

2 stangselleristenger

1 pastinakk

3 gulrøtter

2-3 hvitløkskløfter

2-3 laurbærblad

1 ts timian, tørket

1 ts herbe de provence eller oregano

1 bit rødkål (eller vanlig)

2 dl vin (rød eller hvit spiller ingen rolle)

2 buljongterninger av ønsket type

1 liter vann

1 boks tomater

2-3 ss rød pesto (bare fordi den trengtes brukes opp)

2-3 mandariner/1 appelsin

1 neve pasta (det ble risoni i dag)

Noen runder med pepperkvernen

Revet ost (her er fint å bruke rester)

Hakket persille

Grønnsakene skjæres i små terninger (eller rives grovt om man ikke gidder). 
Freses så med baconet i oljen (i en vid gryte). Tilsett urtene. 
Jeg ventet litt med kålen (som var i litt større biter enn rotgrønnsakene), 
men det trengs egentlig ikke. Fres videre til alt er mykt. 
Tilsett buljong, vann, vin, juice fra mandarinene, den røde pestoen og litt pepper. 
Kok noen minutter.

Ha i pastaen (har man bare spaghetti eller annen lang pasta kan den brekkes i korte biter) 
og kok til den er ferdig. 

Tilsett hvite bønner og kok opp. Smak til med ev. mer pepper.

Server med en dryss ost og noe grønt. Gjerne også brød til.

Klarte å få litt mer grønt ut av en nyttårspersille til pynt. 
En liten fjong klunk med ekstra fin olivenolje ble den også toppet med ved servering.

Kommentarer